Met de slogan ‘Deel je wei, iedereen blij’ zijn vier organisaties, de Dierenbescherming, Stichting Dier&Recht, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) een voorlichtingscampagne gestart. Ze hebben de handen ineen geslagen om de eenzaamheid bij paarden aan te pakken. Paarden zijn sociale kuddedieren, maar staan in Nederland te vaak eenzaam in de wei of in de stal.
Categoriearchief: Algemeen
Gebit jonge paarden en gebit oude paarden
Jong gebit (0-5 jaar)
Als een paard 5 jaar oud is, heeft hij al zijn tanden en kiezen gewisseld en moeten deze in contact staan met elkaar. Daarvoor is het paard dus nog druk met wisselen. Niet alle tanden en kiezen krijgen een melktand, sommige breken direct als ‘’volwassen’’ kies door. Tussen de 2,5 en 5 jaar is het paard volop aan het wisselen. Dat kan uiteraard klachten geven met rijden, en een niet goed gewisselde tand kan voor flink wat problemen op de kiezenrij zorgen in de toekomst. Verstandig is dus om het paard tot 5 jaar oud halfjaarlijks te laten controleren en zo nodig behandelen.
Hoeveel ruwvoer heeft mijn paard per dag nodig?
Paarden in het verkeer
Langzaam maar zeker gaan we weer richting voorjaar. Ook bij de recreatie paardensportliefhebbers begint het dan weer te kriebelen. Met paard, koets, medepassagiers en een goed gevulde picknickmand erop uit is een populaire manier geworden van vrijetijdsbesteding. Theo van der Velden trekt er ook graag op uit maar hij waarschuwt voorzichtig te zijn.
Het grote Paardensportonderzoek 2015 van de KNHS
In 2015 heeft de KNHS een uitgebreid paardensportonderzoek gedaan onder Nederlandse paardensporters. Daarbij zijn ruim zevenduizend paardenliefhebbers, KNHS/FNRS-leden en niet-leden gevraagd naar hun interesses en keuzes op hippisch gebied. Uit de enquête zijn diverse resultaten gekomen die van belang zijn om de KNHS-beleidslijnen voor de toekomst te versterken.
Paarden begrijpen menselijke gezichtsuitdrukkingen
Paarden zijn in staat om menselijke gezichtsuitdrukkingen te interpreteren, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als paarden worden geconfronteerd met foto’s van een boos kijkende man versnelt de hartslag van de dieren. Dit gebeurt niet als ze naar eenzelfde soort foto kijken van een man met een lachende gezichtsuitdrukking.
Tijd voor Horsefulness – Volgend jaar ga ik met pensioen.
Volgend jaar ga ik met pensioen. Leuk voor je, maar wat moet ik daarmee zult u denken.
Als u onderstaand artikel hebt gelezen wordt het waarschijnlijk duidelijk waarom ik de eerste zin met u wilde delen.
Alles is te leren