Ervaringen van deelnemers

Wij hebben gisteren met ons personeel een hele leuke workshop “mennen” gehad. Na een korte verhelderende uitleg over een aantal belangrijke eigenschappen van paarden en de methode om een menpaard te “sturen”, mochten we het mennen in de praktijk brengen. Super leuk! Heerlijk om zo in de natuur bezig te zijn met zo’n prachtige dieren. Tussendoor even lekker lunchen en dan weer terug met de paarden. Een echte aanrader! Theo en de andere koetsiers, hartstikke bedankt voor deze leuke dag!

Medewerkster Knegtmans Advocaten & Mediators


Vorig jaar met mijn verjaardag kreeg ik van manlief een ’14-lessen mencursus” bij Theo van der Velden en tegelijkertijd van mijn zoon een tegoedbon voor avondjes oppassen tijdens de theorielessen. Mijn men-ervaring beperkte zich tot bosritjes met onze pony en enkele jaren als groom bij wedstrijden met een tweespan trekpaarden. Met onze nieuwe Fries wilden we graag langere ritten, ook op de weg, gaan maken. Dit is toch een andere tak van sport dan met een tweespan trekpaarden rond crossen op en concoursveld. Bij Theo leerde ik mennen volgens het Achenbachsysteem alsook het volwaardig deelnemen aan het verkeer. De zaterdagmiddagen dat we in Bladel oefenden zaten altijd vol verrassingen. Schaatsende kinderen bij min 15 graden, rammelende winkelwagentjes, een overvolle Schniederslaan, enorme tractors, etc.. Hiermee hebben we echter wel echt leren rijden. Er is geen verkeerssituatie die we niet een keer zijn tegengekomen.

Met alle rust van de wereld en flink wat humor heeft Theo ons klaargestoomd voor het koetsiersbewijs. Het examen was afgelopen zondag 18 maart(2012) in Budel. In een heel rustig Budel moesten we onze kennis van de theorie tentoonspreiden en met Zonette het praktijkexamen doen. Zonetta deed het super, het was dan ook veel rustiger dan op die zaterdagmiddagen. Na vele uren wachten kwam dan toch het verlossende woord van de examinator: GESLAAGD.

Theo en Zonetta, bedankt voor de cursus en wellicht tot de 2-span cursus.

Groet, Wilma Bogaarts


Beste Theo,

Via deze weg wil ik je nog een keer hartelijk danken voor de onvergetelijke men-ervaring. Het is werkelijk fantastisch hoe jij je kunde en kennis weet over te brengen. Bovendien ben je als mens eveneens een heel plezierig en sympathiek figuur. Je kunt merken dat je zelf al veel dingen hebt meegemaakt, maar daardoor heb je wel veel positieve bagage gekregen. Dit straal je uit. Ik bewonder dat je zo positief in het leven staat. Wellicht haal je deze energie en troost uit je paarden. Ik weet uit ervaring dat deze het beste medicijn kunnen zijn.

Samen met mijn vrouw Leonie hebben jullie(ook jou paarden) mij het mooiste cadeau voor mijn 50e verjaardag gegeven. Ik ben al vanaf mijn 11e levensjaar actief in de Paardensport. Het mennen is echter een geheel nieuwe discipline waar ik nog nooit eerder van geproefd had. Jij hebt mij op een buitengewoon plezierige wijze laten proeven van deze voor mij nieuwe tak van paardensport. Wat heb jij jouw paarden super goed afgericht. Complimenten

Met vriendelijke groet,

Bert van Gils en Leonie van Gils-Roothaert


Beste Mijnheer van der Velden,

Wat was dat een feest vandaag bij de Workshop!!! Heel hartelijk dank voor alle aandacht en geduld en duidelijke uitleg, en verder natuurlijk heel veel dank dat Emilie zo veel met uw mooie paarden mocht mennen!! Ik weet niet hoe u les geeft aan volwassenen, maar u heeft voor kinderen en hun grootouders absoluut de goede toon!! We hebben, net als Emilie, genoten van begin tot end en hopen nog eens terug te komen voor een vervolg. Emilie zei thuis: “het was vandaag de vet leukste dag van mijn hele leven”. Dus hoogste lof mogelijk, dank u wel!!

Hartelijke groeten, ook aan Annemieke,

Agnies van Rappard


Vol verwachting nam ik voor het eerst deel aan een ‘workshop Mennen’ die ik als cadeau had gekregen voor mijn 63e verjaardag.Na een middag heerlijk werken met Theo en zijn trouwe viervoeter Zonetta was ik helemaal ‘verkocht’ en heb me ingeschreven voor de mencursus.

Heerlijk, het werken in de natuur, het geduld en de rust van Theo en zijn ervaring boden ons de ideale omstandigheden om ons de eerste kneepjes bij te brengen : het waren fantastische zaterdagmiddagen.De eerste lessen ontspannen in de bossen, daarna aanvankelijk weifelend als je voor het eerst in het dorp de openbare weg op gaat. Dan het gevoel als je na 10 weken in draf door het centrum van hetzelfde dorp gaat……. We hebben veel geleerd in die 12 weken samen. Zeker ook het belang van een goede opleiding in belang van iedereen, mens en dier. Het is een onmisbare schakel in plezier en veiligheid in natuur en verkeer.

Dat ons enthousiaste groepje na 12 weken hard maar heel ontspannen(d) werken in zijn geheel de eerste keer slaagde voor ons ‘Koetsiersbewijs’ is een mooie pluim voor Theo en Zonetta !!

Frank Rokebrand


Mijn naam is Patricia Jaspers. Vrienden van mij gingen trouwen en wilden graag met paard en wagen trouwen. Paard had ik al,  maar wagen nog niet. Ik ben toen gaan zoeken op internet naar mensen die privéles wilden geven. Ook met mijn eigen paard. Zo kwam ik terecht bij mencursus.nl. Theo is een hele fijne instructeur. Hij is heel duidelijk en laat meteen merken wat hij van je verwacht en of je voldoet aan de eisen die  nodig zijn. Hij geeft je genoeg de ruimte om zelf mee te denken en vragen te stellen. Met andere woorden, ik heb het hier als heel prettig ervaren en ben dus ook in 1 keer geslaagd. Zonetta, dat is het paard van Theo, is een super paard. Heel erg voorwaarts en ontzettend braaf. Ze schrikt eigenlijk nergens van en dat is als je een cursus hebt wel zo prettig. Ze is ook heel prettig in de omgang.

Dus mocht je twijfelen of je wel hier je cursus wilt hebben?? Dan kan ik je zeggen, ik zou niet weten waarom niet.

Groetjes Patricia


Mijn ervaring

Ik kwam bij Theo terecht via internet. De eerste 4 lessen kregen we theorie. Dit was erg duidelijk en ook leerzaam. Met het mentoestel kreeg ik ook een beetje het gevoel hoe het is een paard te sturen zonder er op te zitten (dit is echt heel anders).

Daarna begon de praktijk. Zonetta is een super paard. Groot en super lief. Het fijne aan Zonetta is dat ze goed voorwaarts is. In het begin was dit best spannend, maar door dat Theo mij zelfvertrouwen gaf en op een duidelijke maar rustige manier tegen me sprak kwam dit helemaal goed. Dankzij Theo en Zonetta durf ik nu veilig de weg op en is een beetje snelheid geen probleem.

Theo en Zonetta bedankt.

Groetjes Sheila Borghmans


Uiteindelijk toch de stap gemaakt om informatie te gaan inwinnen over een mencursus. Via het internet kwam ik terecht op de website van Theo vd Velden. Ik heb een franse koudbloed (Cob Normand), een echt werkpaardenras.

Naast het rijden onder de man (springen en dressuur) wilde ik voor mijn familie, vrienden, mezelf en voor het paard ook de tak van de mensport proeven. Dit omdat je dan met andere mensen (die zelf niet kunnen paardrijden) je hobby toch kunt delen en samen heerlijk van de natuur kunt genieten.

Door het volgen van de cursus en natuurlijk het behalen van het examen heb ik een nieuwe tak van de paardensport ontdekt.

De cursus werd op een hele fijne manier gegeven en er was altijd alle tijd voor het stellen van vragen en vragen voor extra uitleg.

Tijdens de cursus heeft Theo de tijd genomen om mijn paard te beleren voor de menwagen.

Na het volgen van de cursus heb ik voor de fun zelfs een keer deelgenomen aan een wedstrijd. Dit was echt super. Had namelijk van mezelf nooit verwacht dat ik het mennen zo leuk zou gaan vinden!

Theo bedankt voor de fijne cursus en de tijd die je aan Rossi en mij hebt besteed!

Groetjes Sonja `t Mannetje en een hoefje van Rossi