Menbewijs (voorheen Koetsiersbewijs)

Hoe kan ik het Menbewijs halen?

Iedereen van 12 jaar of ouder kan het Menbewijs halen. Afhankelijk van je ervaring kun je direct examen doen of eerst een leuke en leerzame opleiding volgen die je op het examen voorbereid. Deze opleiding kunt u volgen bij Smalltown Horse Stables te Vorstenbosch.

menbewijs

Tijdens de opleiding leer je meer over de verzorging van en omgang met je paard, maar ook over het mennen zelf. Zo oefen je de juiste grepen aan de leidsels op een mentoestel en krijg je tips en uitleg over het correct inspannen van je paard. In de praktijklessen komen allerlei rijvaardigheidsoefeningen in de rijbaan aan bod, waaronder het rijden van een slalom en een keertwending in een smalle doorgang. Uiteraard ga je tijdens de lessen ook de openbare weg op.

De opleiding
De opleiding tot het Menbewijs kun je volgen bij Smalltown Horse Stables te Vorstenbosch. De opleiding bestaat net als het examen, uit een theorie gedeelte (kennisdoelen) en een praktijk gedeelte (vaardigheidsdoelen).

De Theorie
Voor de theorie maak je gebruik van twee leerzame en leuke boeken: ‘Haal je Menbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’. Deze boeken ontvang je tegen betaling van de kosten als je je ingeschreven hebt voor de opleiding.

De Praktijk
Naast kennis van de theorie is praktijkervaring natuurlijk erg belangrijk. Tijdens de opleiding neemt de instructeur met jou alvast de onderdelen van het praktijkexamen door en worden deze verschillende keren geoefend zodat je goed voorbereid bent op het examen.

Wil je graag dat er een opleiding bij jou op de manege of vereniging wordt gegeven? Dat kan! Vraag bij Smalltown Horse Stables te Vorstenbosch. voor meer informatie.

 

Het examen
Wat moet ik tijdens het examen doen? Om het Menbewijs te halen doe je een examen. Het examen bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk.

Bij de theorie krijg je vragen over verzorging, de basisbeginselen van het paardrijden en het rijden op de openbare weg.

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen. Tijdens het eerste deel span je je paard in en doe je een rijvaardigheidstest in de rijbaan. Als je dit met goed gevolg hebt afgelegd ga je de openbare weg op. De examinator beoordeelt dan hoe je op verkeerssituaties reageert en met andere weggebruikers omgaat, maar ook of je je aanspanning goed onder controle hebt en houdt.

Heb je het goed gedaan? Dan ben je de trotse bezitter van het Menbewijs en ben je als lid van de KNHS direct verzekerd tegen ongevallen bij het paardrijden.

Vergeet nooit: Het menbewijs is voor menners wat het rijbewijs is voor automobilisten!
Wanneer u in het bezit bent van het Menbewijs (voorheen koetsiersbewijs) draagt u bij aan een veiliger beoefening van de paardensport. Bovendien zorgt u er voor dat de positie van de recreatieve paardensport in Nederland verstrekt wordt.

Het menbewijs houdt in dat de menner:

  • De kennis en vaardigheid heeft om met een aanspanning veilig op het terrein en op de openbare weg te rijden.
  • Verantwoord kan omgaan met de aanspanning.
  • Zich als gast op het terrein weet te gedragen.
  • Weet dat aan overige weggebruikers geen last of schade wordt toegebracht.

 

Wil meer weten over het examen?

Stuur dan een mail naar info@stalsmalltown.nl of bel 06-23446458

TERUG NAAR CURSUSOVERZICHT