Over Theo

Ik ben Theo van der Velden(1951) en heb sinds 2007 een eigen menschool onder de naam Mencursus.nl waar ik de de mensport op een veilige en paardvriendelijke manier uitdraag.

Na mijn studietijd, heb ik de lerarenopleiding gedaan. Daarna besloot ik (nog) niet voor de klas te gaan staan maar een baan te zoeken in de automatiseringswereld. Dat was  in de jaren zeventig een spannende, snelgroeiende business. Ik verstuurde drie sollicitatiebrieven en ik had een baan. De automatiseringswereld was erg boeiend, maar ook stressvol.


Voor de nodige ontspanning pakte ik mijn passie voor paarden weer op die ik van thuis uit had meegekregen en ging weer recreatief paardrijden onder het zadel. Al snel kwam er ook de wedstrijdsport bij, zowel dressuur als springen. Mijn vrouw en kinderen gingen meestal mee en vonden dat een tijd lang leuk. Toen ik merkte dat de belangstelling wat afnam, besloot ik mijn paard te leren voor een koets te lopen. Het mennen was me van thuis uit met de paplepel ingegeven.

Als jong gezinnetje trokken we al snel gezamenlijk de natuur in met een goed gevulde picknickmand. Vele tochten hebben we gemaakt en via de menvereniging maakten we puzzeltochten wat voor de kinderen op de koets extra leuk was.

Samen met vrienden ben ik in die tijd ook een cursus 2-span gaan doen. Na de mencursus ben ik bij de meninstructeur blijven hangen als zijn assistent. De man werd al wat ouder en vond het prettig mij erbij te hebben. Zo geraakte ik betrokken bij de mencursus wereld.

Op enig moment ben ik ook de menwedstrijdsport gaan beoefenen, het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan of zoiets, toch?

Af en toe werd ik gevraag om anderen ook het mennen te leren en te helpen een paard te betuigen. Van het een kwam het ander. Mijn kennis en ervaring overbrengen op anderen begon ik steeds leuker te vinden. In 2007 kreeg ik de tijd om een en ander te professionaliseren en ben ik mijn eigen menschool begonnen. Inmiddels ben ik ook bevoegd ORUN meninstructeur.

Mijn drijfveer is nog steeds de passie voor paarden en als je die kunt delen met anderen zodat ze ook op een verantwoorde en  paardvriendelijke wijze leren mennen, geeft mij dat veel genoegen.

Als u vragen hebt over het mennen, kunt u die via de contactpagina op de website www.mencursus.nl stellen en mij toesturen. U krijgt altijd een antwoord van me.

Op  www.mencursusonline.nl is te zien hoe ik mijn kennis en ervaring op een moderne manier wil delen met eenieder die daar belangstelling voor heeft.

Ik wens u vooral veel menplezier.

handtekening-tekst_150

Samen wandelen met mijn paarden in vrijheid VIDEO:

 

Twee van mijn -bejaarde- paarden, Niki en Joy, verblijven sinds kort in een nieuwe weide aan een natuurgebied. Het is daar heerlijk vertoeven en elke dag ga ik er naartoe om tijd met hen door te brengen. Op één van die dagen heeft Tom, mijn man, ons gefilmd terwijl we samen wandelen en genieten van elkaar.In deze video zie je de interactie tussen mezelf en de paarden, maar ook tussen de paarden onderling. Ik wil je met deze video duidelijk maken dat het niet om “controle” gaat, maar echt om het “samen” wandelen. Paarden hoeven je niet als een schim te volgen! In deze video kan je ook meekijken hoe verschillende connectie-oefeningen heel natuurlijk en als vanzelf in elkaar overgaan.Als je deze video mooi vindt, laat het dan zeker niet na om hem te delen! Het kan andere mensen aanzetten tot nadenken en hen het besef geven dat het niet alleen gaat om “presteren”, maar dat paarden vooral vertrouwen, vriendschap en connectie zoeken.

Posted by Horsefulness on vrijdag 8 mei 2015