Tijd voor Horsefulness – Volgend jaar ga ik met pensioen.

Volgend jaar ga ik met pensioen. Leuk voor je, maar wat moet ik daarmee zult u denken.

Als u onderstaand artikel hebt gelezen wordt het waarschijnlijk duidelijk waarom ik de eerste zin met u wilde delen.

Na mijn pensioen mag ik waarschijnlijk meer en moet ik minder. Nu moet ik werken om mijn boterham te verdienen, moet ik studeren om bij te blijven in mijn vak, moet ik netwerken om nieuwe klanten te krijgen, etc. etc.

Natuurlijk mag ik ook veel tijd steken in mijn relatie, mijn kinderen en vooral ook mijn kleinkinderen. Ook mijn vrienden en familie mag ik niet vergeten. Kortom druk, druk, druk. Want ik heb ook nog een hobby, mijn 2 Gelderse paarden waar ik enorm van geniet, met name het mennen van dit 2-span door de prachtige natuur hier in de Brabantse Kempen. Gelukkig gaan dan vaak mijn naasten mee,  dan geniet ik dubbel en bespaar ik tijd. O ja, daarnaast heb ik ook nog een menschool en geef ik menlessen en mencursussen, fantastisch om te doen.

Vanuit mijn passie voor paarden en de drive om altijd weer meer te willen leren volg ik al geruime tijd Karine Vandenborre uit België. Zij heeft door studie een eigen methode ontwikkeld die mij aanspreekt. De basis is m.i. een heel fijne manier om met je paarden om te gaan en er extra van te genieten.

Bij mij is het er tot nu toe niet van gekomen door tijdgebrek of beter gezegd heb ik er nog geen prioriteit aan te geven om deze “methode” me eigen te maken en toe te passen. Dit terwijl ik een paard heb waar het helemaal scheef zit voor wat betreft haar gedrag. Sommige van mijn lesklanten hebben daarmee kennis gemaakt.

Privé menlesWicca (goedaardige heks) in actie met leerling Emilie

Maar, ….. ik mag met pensioen en krijg meer tijd en ….. die ga ik vooral ook besteden aan Wicca mijn “probleem” paard. Wicca is een geweldig paard om mee te werken, ze heeft veel talent en liet me nooit in de steek in de wedstrijdsport.

Haar vreemde gedrag is vooral zichtbaar voorafgaande aan het werk, wellicht ingegeven door angst voor de mens. Ik heb dat altijd maar genegeerd. Er is geen goede connectie zou Karine Vandenborre waarschijnlijk zeggen.

Wat zijn de problemen:

 • Zodra ik in de wei of paddock ben, komt ze dreigend op mij af met de oren in haar nek
 • In de stal draait ze zich om en dreigt je de stal uit te willen jagen
 • Ze laat zicht niet spontaan halsteren
 • Bij het optuigen en aanspannen is ze bijterig
 • Ze wil niet rustig aanlopen met de koets en steigert soms

Door een paar slimme truckjes kan ik hiermee goed omgaan maar het is verre van prettig. Haar temperament, ongeduldigheid en werkwilligheid etaleert ze enorm.

Na een paar minuten is alles over en veranderd ze een goed bewerkbaar paard en doet alles voor je.
Wanneer een ander met haar vertrekt duurt dat wat langer, waarschijnlijk door teveel leidseldruk bij het wegrijden.

Vaak vraag ik me af waarom? Er moet is iets fout zijn gegaan in haar eerste levensjaren. Ze kwam bij mee toen ze 5 jaar oud was. Misschien solitair groot gebracht bij een angstig iemand?

In ieder geval denk ik met de trainingsmethode Horsefulness van Karine Vandeborre een groot deel van mijn problemen met Wicca op te kunnen oplossen.

Wie is Karine Vandeborre?

Karin heeft veel studie gedaan en vanuit haar eigen ervaring de trainingsmethode ontwikkeld die ze Horsefulness noemt, zie www.horsefulness.be . Zij heeft veel e-books geschreven, instructie video’s gemaakt en wil haar kennis graag met paardenliefhebbers delen.

U kunt hieronder haar gratis e-book downloaden vooral gaat over de eerste fase van de training: Het is connectie komen met je paard.

Heel in het kort gebruikt zij 8 connectieoefeningen, waarbij het de eigen keuze van het paard is wel of niet b.v. naar je toe te komen, wel of niet zich te laten groomen etc.

 1. Samenzijn in een grote ruimte b.v. weide
 2. Ontmoeting (laten ruiken en weer weggaan)
 3. Groomen ( paard aaien)
 4. Jouw plaats is mijn plaats (paard van zijn plaats verdrijven en zelf deze ruimte innemen
 5. Los sturen met onze handen, door achter het paard te lopen
 6. Los gaan leiden, draaien, stoppen in stap en draf
 7. Los cirkelen(loungeren) ontstaat als voorgaande lukt
 8. Boemerang, je paard wegsturen en zelf terug laten komen

Stap 3 tot en met 8 kun je ook door elkaar gebruiken.

Download hier Karis gratis e-book wat hoofdzakelijk gaat over het vrije werk om in connectie te komen met je paard.

10 Horsefulness tips voor een betere relatie met je paard